Thursday, May 9, 2013

MAY SUDAH DATANG



I AM 36WEEKS AND 6DAYS PREGNANCY!! esok masuk 37minggu..Ya Allah cepatnya mase berlalu..skang tunggu mase je ni..baby,jgn kua awl sgt ye..mummy amek cuti 20hb ni..hehehe..tak sabarnye nak tunggu anak sulung saya ni! baba kamu lagi la excited! baju2 kamu da siap dlm beg utk bwk gi hospital nti..sampai baju n kelengkapan mummy terlupa..hehe..takpelah..yg penting kelengkapan baby kan..mummy bwk ape yg ade je nanti ;)

Sepanjang kehamilan ni Alhamdulillah mummy tak mintak benda yang pelik2..makanan pun yang masih boleh diterima akal lagi..ceklat,kek n yang manis2 mummy tak boleh elak..kamu suka ye baby? mummy ni da la ade diebetes..nasib baiklah bacaan bsp mummy tak tinggi sgt..kalo tak,kene cucuk insulin lak nanti..huhu..btw,kejang otot@simpul biawak selalu sgt mummy kene..lagi2 time nak bangun dari tido..menggeliat sampai sakit kat otot kaki..gi klinik doctor bagi ubat sapu dan pil kalsium..Alhamdulillah skang dah takde kene lagi kejang2 tu :)

baru2 ni gi kat pekan salak ngan ibu..nak beli susu kambing fresh..mulanya memanglah taknak sebab daging kambing pun den tak makan! ni apetah lagi susunya! mesti bau hamis lagi kuatla kan?? huhu..tapi tidak sama sekali..comel je botol dia..sejuk lagi..ibu cakap minum mase sejuk..esoknye tu baru bukak sebotol..oh ye..mummy beli 2 botol je..ibu suh try amek 2 dulu..then minumlah,memang ade bau cket tp bila da dlm perut da takde bau pape..sedap!! selang 2 hari minum lagi botol last..utk baby kan..harap2 baby tak kena kuning la ye sayang..tapi adik mummy lak tak bagi minum banyak sgt..katanya takot baby panas dlm perut..yeke?huhu..

sebijik macam ni lah upe susu tu..sedappp!!

next week kene gi hospital serdang..reffer ngan doc sane coz mummy ade diebetes..Alhamdulillah xdelah teruk sgt cuma On Diet Control je..tp kekadang terlepas gak bacaan dia..naik mencanak sampai 7.7..huhu..sorri ye baby..oklah,mummy nk rehat dulu..baby pun dari tadi asik tendang2 perut mummy..kadang rase geli,rase sakit pun ade gak..takpelah,janji baby sihat kat dalam kan..In syaa Allah :)

In syaa Allah next entry maybe lepas baby kua..itupun bergantung kpd kerajinan diriku ini nak me nype..hehe..SALAM JUMAAT SEMUA..

ILAL LIQA'

 

Monday, March 18, 2013


ASSALAMUALAIKUM

Subhanallah! itu yg mampu aku ucapkan bila kandungan ni da masuk 7 blln..cepatnye masa berlalu..rase baru je semalam dpt tau preggy ;) ALLAH tu maha berkuasa,tanpa kita sedari masa berlalu begitu pantas..dan tinggal 2 bln je lg baby ni nak tengok dunia..Insyaallah sayang,mummy tunggu waktu itu :)

Semenjak da baik dari alahan ni,macam2 tekak rase nk makan..hehe..Alhamdulillah takdelah mintak bende2 pelik2..itupun minta dijauhkan,nti kesian kat mr.hubby nak g cari plak..memang 'sakit' alahan ni..sampai nangis2 la jugak sebab tak tahan huhu..tapi sebab pikirkan ade manusia lain dlm perut ni,gagahkan jugaklah walaupun memang tak larat..tiap2 pagi bangun,rase badan lemah ya amat! pergi keje pun asyik membuta je..muntah tu jgn cakaplah..memag setiap masa kot! huhu..tapi TERIMA KASIH ALLAH kerana bagi pengalaman ni..tak semua dapat rase..ada yang tak ade langsung alahan kan? 

MAAFLAH sebab diri ni memang tak suka sgt bergamba skang..taktaulah nape..pembawakan budak kot..heh..tak banyak pun gamba mase preggy ni..kalo boleh,memang elak dr camera..cuma kalo ade event tertentu baru lah rase nk join sekaki ;p maybe sebab rupa da makin tak semenggah kot! haha! MAYBE KOT! paling best,obimin yg doc bagi pun ikut sesuka hati je bila nak makan..ntahla,takot sgt mkn ubat skang ni..sebelum ni ok je..vco pun da lama tertinggal..huhu..

cuma skang ni yg risau sgt uri masih lagi kat bawah huhu! baby aktif tp uri takmo naik atas..napela ek! kalo tak,kene ceaser..aduhaii tak molah! :(  klo diizinkan ALLAH,nak bersalin normal,tp kalo masuk 32minggu,uri masih kt bawah mesti kene ceaser gak..aduhai! pening lak bila pikir ni..

barang2 baby Insyaallah beli ujung bulan mac ni..THANX a lot to kakak ipar sebab bagi pinjam sat baby stroller dia..dia ade 3 kalo  tak silaplah..so dia bg kita pinjam 1 hehe..takyah da pikir nak beli dah..ibu pulak nak sponsor car seat,syukur Alhamdulillah..dua benda ni arge pun bukan sikit2 kan? nasib ade nk kasi pinjam n sponsor ek..syukran Ya Allah! tinggal brg2 baby mcm baju,botol susu n lain2 nti akan kami gerak gempur..heh

paling penting thanx to MR.HUBBY sebab sanggup tahan ngan kerenah isteri dia ni..hehe..layankan aje ape yg dia nak..sampai tak terurus da umah ni ha..dia jugak yg setelkan keje2 umah..i'm so happy to have you as my husband ^_^

and for the last, gamba bersama siblings husband masa kenduri tunang adik ipar..hehehe PEACE! sungguh tembam yg depan sekali tu..heh



#current situation,hubby demam skang ni..masuk 3 hari dah..kesian dia..huhu..get well soon hubby!! ;(


Saturday, December 1, 2012

ALAHAN

ASSALAMUALAIKUM..

Agak lama x menype dah..hehe..wat mase ni badan masih ok lg..nanti datang tak larat,memang melunjur atas katil lah jawabnye..huhu..alahai badan,ALAHAN kuat sgt yer..

Alhamdulillah kandungan da masuk 14 minggu..kawan2,sy dah preggy tp masih di peringkat awal lg..Insyaallah doakan yang bebaik untuk sy dan kandungan ye..masuk 2 bulan preggy,alahan da start..badan memang tak larat langsung..melepek atas katil,muntah2..pening kepala..asyik2 el dan mc je..kalau ada yang tak paham,mesti ingat aku ni saje2 wat camni..tapi yang paham,mesti tahu kan..huhu..

sekarang muntah da kurang,tp alahan yang lain  masih ada..iaitu :

  1) tak boleh nak masuk ke dapur..confirm pastu muntah!
  2) tak boleh bau sabun pencuci pakaian(pakai breeze warna kuning),pening dgn bau dia
  3) tak boleh bau softlan,pun sama pening gak..
  4) tak boleh bau goreng2,ape lagi tumis..mesti cakap 'kenapa busuk sgt ni!'
  5) tak boleh bau kucing aku(maru) dan anak2 dia..tah nape dorang dtg dekat,rasa nak marah je..

hermm tu lah ALAHAN yang pelik..samapai skang masih ade lg..semua kerja umah,hubby buatkan..sian dia..and terima kasih sgt2 hubby memahami..dan harap sgt alahan ni akan berlalu tak lama lagi sebab tak tahan da sebenarnya..demi baby,kuatkan jugak..huhu..

Buat yang tengah preggy,tahniah dan jaga kandungan elok2..yang masih merancang,Insyaallah rezeki masih ada..yang penting percaya padaNYA..oklah da malas nk type..hehe..wassalam :)

ILAL LIQA'


Tuesday, August 28, 2012

salam aidilfitri :)

ASSALAMUALAIKUM

Sudah lebih seminggu kita menyambut aidilfitri..tapi terasa seperti baru je semalam sambut 1 Syawal..huhu..cepat betul masa berlalu kan?? harini dah 10 Syawal..cemana sambutan lebaran korang? mesti meriah kan? same goes to me!! ;)

Tahun ni adalah giliran raya di kampung suami..malam raya kami memang x dapat nak tidur coz budak2 kampung dok sebok main meriam+mercun..Ya Allah! kuat betol bunyi! asyik terjaga je pastu istighfar tak berenti..dok sebok cakap 'dak2 ni x reti nak tido ke?' huhu..hubby sebelah dah siap peluk(aish! malu!) sebab tanak aku ni terkejut lagi *blushing* ..memang dorang tak berenti ber'meriam dan ber'mercun sehingga jam 7 pagi!!! tegar sungguh! tapi family hubby da bagitau awal2 siang tu,memang takkan dapat tidur tp x sangka lak macam tu rasenye 'takleh tidur' tu..huhu..FYI ni tahun pertama raya pertama di belah suami :) tapi kenangan indah gaklah..sebab unik dan hanya ada susana ni di KAMPUNG sahaja!..kampung korang den tak tahulah ada ke x cenggini kan..hehe.. 'kalo aku dapat budak2 ni,memang aku piat telinga sorang2! ganggu aih!'

Tahun ni pun adalah tahun pertama family hubby beraya bersama2 ngan nenek abah..mean nenek dok umah mak dari sebelum puasa sampai la syawal ni..so meriah dia lain macam cket..hehe..sanak sedara semua berkumpul kat depan umah lepas solat aidilfitri..ramai tuh!!! pic mase ramai2 dtg tu x terambil lak..lupa! haha! mmg cukup meriah sampai nak lek umah omak den potang tu pun x dpt..huhu..ptg raye ke-2 baru dapat lek walaupun jarak antara umah ibu den ngan umah mak hubby dlm 40minit camtu je..sian ibu yer raye ngan adik 3rd ngan adik last..ayah dahlah kojo time raya..adik 2nd pun turn raye umah hubby dia kat sarawak..huhu takpe bu,tahun depan kami semua berkumpul laks! ;)

Meh layan gambo..type panjang2 pun x guna coz korang mesti malas nak baca! kan?! kan?! hahaha!


free style dulu eh!

 ampun dan maaf di pagi Syawal





 iklan ubat gigi jap

tembamnya lah muka aku weh!

nantilah upload gamba lagi..malam dah ni..titon dulu yer ;)

ILAL LIQA'

Tuesday, August 14, 2012

PERSIAPAN HARI LEBARAN

ASSALAMUALAIKUM

dalam sedar tak sedar, tinggal 3 hari je lagi kita berpuasa..ahad ni dah raya..kejap betul masa berlalu..rase macam baru je minggu lepas start puasa..ni alih2 da nak dtg da bulan Syawal..huhu syaitan mesti tak sabar2 nak lepas dari ikatan, nak ganggu umat2 nabi Muhammad ni lagi..tak bestnye!!!

tapi dalam tak best tu, baju raya da 3 pasang! warna biru turquise(ye kot warnanya),pink polkadot hitam dan putih polkadot hijau..kemain ko! sampai 2 polkadot!..hehe..cuma 2 je beli, 1 lagi buat..yang buat tu polkadot hijau tu lah..ni pun lom dapat lagi..tak taulah sempat ke tak makcik tu siapkan coz time anta dulu pun masa tengah2 Ramadhan..kalo tak dapat siap pun takpelah..pakai lepas raya pun ok je..hehe..pic baju akan di update entry lain selepas beraye nanti..heh heh


grr! sodap eh! (tapi ni bukan den boli..curik kt google..hehe)

Kuih raya pun macam biaselah..macam tahun2 lepas gak..kuih tuding..hehehe..tuding je mane yang nak, so siaplah kuih itu..cuma tahun ni bajet cketlah coz ade 6 jenis aje pun..taknak banyak2 coz nanti tak abes plak..lagipun persiapan raya kami suami isteri pun biasa2 je..sekadar yang mampu..rumah pun dok sewa je,so takdelah nak hias bagai..cukup hanya kemas mana yang patut..langsir pun pakai tahun lepas..cuci then pakai balik..hehe..soooo jimat kan?! ;)

Tahun ni giliran raya kampung suami..jauh tu! JB ok! tapi tak lalu tol pun..hehe..JB=Jalan Bonon..hahaha! kat mane tempat tu? dekat selangor a.k.a sepang..kampung melayu jawa..suami den orang jowo yo! orak tau ngomong jowo,silalah diam ok! hehehe..dekat ajelah! dari umah kami dalam 40 minit cenggitulah..hehe..sori saya da menipu korang di bulan baik ni..tak baik btol! huhu..tapi raya ke-empat saya dah start keje..amik cuti 1 hari je..cuti da tinggal cket..so nak kene bajet coz bulan Dec nak cuti lama..hehehe ;p

setakat ini ajelah yang mampu..azan Zohor pun dah berkumandang..tandanya.. 'Gi solat lah Faizura oii!'..hehe kita jumpa lagi lepas raye nanti ok..Selamat Hari Raya Aidilfitri..Maaf Zahir dan Batin :)

curik gak dari google coz kad sendiri lom nak wat lagi..hehe

ILAL LIQA'








Sunday, August 12, 2012

happy birthday!!


ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah kita da sampai hari ke-24 Ramadhan Al Mubarak..maknanya sekarang kita dalam 10 malam terakhir..malam Lailatulqadar..manalah tahu kita terpilih tahun ni oleh ALLAH untuk menikmati lailatulqadar kan? Insyaallah..tapi terawikh saya tak bape cantiklah tahun ni..huhu..semua perempuan akan rase camni gak kan? hehehe..

dan Alhamdulillah gak dah 2 kali berturut2 birthday husband dan saya jatuh dalam bulan mulia ni..husband 10 AUG, dan saya 14 AUG..alah! entry ni kua awal lak dr tarikh besdei saya tp disebabkan nak sambut sesama..so terpakselah wat kat tarikh besdei husband..sebab birthday dia hari jumaat..senang cket nak celebrate :)

tahun ni juz ade kek aje..PAVLOVA cake..hehe..nk sgt rase..tengok mcm sodap yo kan?! makanan berbuka pun beli je kat bazaar putrajaya..haha! malas betol nak masak ;p ok birthday cake adalah dari mommyzara'scottage :)

meh layan gambar yg x sebape ni ;)

kak fara ni ade jual macam2 jenis kek..bolehlah g kat blog dia yerh :)

PAVLOVA



suka sangat wat muka cenggitu..haih!





erm bagi saya dan husband, whipping cream dia terlebih lah..so yg bahagian kek tu x rasa sangat..huhu

 happy birthday hubby! :)

hehe itu ajelah nak diceritakan..nanti2lah lagi saya update lagi kalo ade bende yang best2..kalaulah ye..hehe..
selamat berpuasa!! :)

ILAL LIQA'


Monday, August 6, 2012

~DUGAAN~

ASSALAMUALAIKUM

Salam Ramadhan semua..first entry di bulan puasa ni..agak terlambat gaklah nak wish kan..hehe..harap jangan ada yang ponteng puasa EXCEPT! kaum hawa..pepaham ajelah yer.. ;p

ok ni nak cite cket dugaan2 bulan puasa yang dah terjadi pada sy dan suami pada tahun ini(ayat mesti kene skema!)..1st dugaan kami untuk dapatkan cahayamata masih belum ada lagi,tapi tu takpelah.Rezeki ALLAH akan ada bila2 masa saje kan..boleh usaha lagi..hehe..

2nd dugaan kereta comelku naza suria yang problem kat drive shell(x taulah betul ke x ejaannya,da husband yg bgtau cenggitu)..kat tayar dua2 belah depan..bila drive kereta,akan rase bergegar bila bawak dlm 0-70km/j..lpastu baru rase ok..sebelah je anggaran kos rm3rat+..huhu..maknenye kene sediakan rm7rat camtulah untuk repair dua2 skali :(

3rd dugaan rumah sewa kami yang dilanda banjir malam sabtu hari tu! tapi bukan semua kene air..kat ruang makan n bilik tidur aje TAPI! bilik tidur kami paling teruk coz air bertakung sampai buku lali! huhu..ni semua disebabkan tangki air bocor..dan melimpahkan kat atas siling..terkejut gila kami coz siang tu kami xde kat umah..g berbuka kat umah mak husband..balik malam tu je da terdengar bunyi air melimpah..sampai nk dekat kul 1 jugaklah bersihkan semua..pagi ahad tu plak siling kat tempat bocor tu jatuh! aduhai 1 musibah lagi! nasibla dapat suami yg x cepat marah..tapi aku lak yg asik membebel..hehe..rumah ni baru je lagi siap..x sampai pun 3 tahun..kami duduk lak x sampai pun 2 tahun,tp da mcm2 yg rosak..dugaan betul..sabar..sabar..

masa ni air masih lagi menitik..lantai masih lagi basah..siling plak jatuh..


ni la rupanya bila siling tu da jatuh..huhu..masak2!

Dugaan tu akan datang kat kita bila2 masa je..tak kira tempat n waktu..cuma kene sedia mental n fizikal..Alhamdulillah aku dikurniakan suami yg leh tahan sabar perangainya..jadi aku yang kurang sabar ni kenelah ikut rentak dia..nasib jgaklah ni bukan umah kami beli,hanya umah sewa..yang paling pening kepala,mestilah owner umah kan..kitorang boleh rilex lg cuma rase cuak tu memang ade..takut2 tangki air tu plak yg jatuh! huhu janganlah ye! tunggu kitorang pindah umah baru dlu..nak jatuh tu,jatuhlah! hahaha!

iklan jap~~
FREE POSTAGE untuk produk Catalyst still lg valid sampai habis Ramadhan..jom grab mane yg anda berkenan..nak kulit cantik kenelah spend cket duit tu..bukan mahal sgt pun :)