Tuesday, August 28, 2012

salam aidilfitri :)

ASSALAMUALAIKUM

Sudah lebih seminggu kita menyambut aidilfitri..tapi terasa seperti baru je semalam sambut 1 Syawal..huhu..cepat betul masa berlalu kan?? harini dah 10 Syawal..cemana sambutan lebaran korang? mesti meriah kan? same goes to me!! ;)

Tahun ni adalah giliran raya di kampung suami..malam raya kami memang x dapat nak tidur coz budak2 kampung dok sebok main meriam+mercun..Ya Allah! kuat betol bunyi! asyik terjaga je pastu istighfar tak berenti..dok sebok cakap 'dak2 ni x reti nak tido ke?' huhu..hubby sebelah dah siap peluk(aish! malu!) sebab tanak aku ni terkejut lagi *blushing* ..memang dorang tak berenti ber'meriam dan ber'mercun sehingga jam 7 pagi!!! tegar sungguh! tapi family hubby da bagitau awal2 siang tu,memang takkan dapat tidur tp x sangka lak macam tu rasenye 'takleh tidur' tu..huhu..FYI ni tahun pertama raya pertama di belah suami :) tapi kenangan indah gaklah..sebab unik dan hanya ada susana ni di KAMPUNG sahaja!..kampung korang den tak tahulah ada ke x cenggini kan..hehe.. 'kalo aku dapat budak2 ni,memang aku piat telinga sorang2! ganggu aih!'

Tahun ni pun adalah tahun pertama family hubby beraya bersama2 ngan nenek abah..mean nenek dok umah mak dari sebelum puasa sampai la syawal ni..so meriah dia lain macam cket..hehe..sanak sedara semua berkumpul kat depan umah lepas solat aidilfitri..ramai tuh!!! pic mase ramai2 dtg tu x terambil lak..lupa! haha! mmg cukup meriah sampai nak lek umah omak den potang tu pun x dpt..huhu..ptg raye ke-2 baru dapat lek walaupun jarak antara umah ibu den ngan umah mak hubby dlm 40minit camtu je..sian ibu yer raye ngan adik 3rd ngan adik last..ayah dahlah kojo time raya..adik 2nd pun turn raye umah hubby dia kat sarawak..huhu takpe bu,tahun depan kami semua berkumpul laks! ;)

Meh layan gambo..type panjang2 pun x guna coz korang mesti malas nak baca! kan?! kan?! hahaha!


free style dulu eh!

 ampun dan maaf di pagi Syawal





 iklan ubat gigi jap

tembamnya lah muka aku weh!

nantilah upload gamba lagi..malam dah ni..titon dulu yer ;)

ILAL LIQA'

Tuesday, August 14, 2012

PERSIAPAN HARI LEBARAN

ASSALAMUALAIKUM

dalam sedar tak sedar, tinggal 3 hari je lagi kita berpuasa..ahad ni dah raya..kejap betul masa berlalu..rase macam baru je minggu lepas start puasa..ni alih2 da nak dtg da bulan Syawal..huhu syaitan mesti tak sabar2 nak lepas dari ikatan, nak ganggu umat2 nabi Muhammad ni lagi..tak bestnye!!!

tapi dalam tak best tu, baju raya da 3 pasang! warna biru turquise(ye kot warnanya),pink polkadot hitam dan putih polkadot hijau..kemain ko! sampai 2 polkadot!..hehe..cuma 2 je beli, 1 lagi buat..yang buat tu polkadot hijau tu lah..ni pun lom dapat lagi..tak taulah sempat ke tak makcik tu siapkan coz time anta dulu pun masa tengah2 Ramadhan..kalo tak dapat siap pun takpelah..pakai lepas raya pun ok je..hehe..pic baju akan di update entry lain selepas beraye nanti..heh heh


grr! sodap eh! (tapi ni bukan den boli..curik kt google..hehe)

Kuih raya pun macam biaselah..macam tahun2 lepas gak..kuih tuding..hehehe..tuding je mane yang nak, so siaplah kuih itu..cuma tahun ni bajet cketlah coz ade 6 jenis aje pun..taknak banyak2 coz nanti tak abes plak..lagipun persiapan raya kami suami isteri pun biasa2 je..sekadar yang mampu..rumah pun dok sewa je,so takdelah nak hias bagai..cukup hanya kemas mana yang patut..langsir pun pakai tahun lepas..cuci then pakai balik..hehe..soooo jimat kan?! ;)

Tahun ni giliran raya kampung suami..jauh tu! JB ok! tapi tak lalu tol pun..hehe..JB=Jalan Bonon..hahaha! kat mane tempat tu? dekat selangor a.k.a sepang..kampung melayu jawa..suami den orang jowo yo! orak tau ngomong jowo,silalah diam ok! hehehe..dekat ajelah! dari umah kami dalam 40 minit cenggitulah..hehe..sori saya da menipu korang di bulan baik ni..tak baik btol! huhu..tapi raya ke-empat saya dah start keje..amik cuti 1 hari je..cuti da tinggal cket..so nak kene bajet coz bulan Dec nak cuti lama..hehehe ;p

setakat ini ajelah yang mampu..azan Zohor pun dah berkumandang..tandanya.. 'Gi solat lah Faizura oii!'..hehe kita jumpa lagi lepas raye nanti ok..Selamat Hari Raya Aidilfitri..Maaf Zahir dan Batin :)

curik gak dari google coz kad sendiri lom nak wat lagi..hehe

ILAL LIQA'








Sunday, August 12, 2012

happy birthday!!


ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah kita da sampai hari ke-24 Ramadhan Al Mubarak..maknanya sekarang kita dalam 10 malam terakhir..malam Lailatulqadar..manalah tahu kita terpilih tahun ni oleh ALLAH untuk menikmati lailatulqadar kan? Insyaallah..tapi terawikh saya tak bape cantiklah tahun ni..huhu..semua perempuan akan rase camni gak kan? hehehe..

dan Alhamdulillah gak dah 2 kali berturut2 birthday husband dan saya jatuh dalam bulan mulia ni..husband 10 AUG, dan saya 14 AUG..alah! entry ni kua awal lak dr tarikh besdei saya tp disebabkan nak sambut sesama..so terpakselah wat kat tarikh besdei husband..sebab birthday dia hari jumaat..senang cket nak celebrate :)

tahun ni juz ade kek aje..PAVLOVA cake..hehe..nk sgt rase..tengok mcm sodap yo kan?! makanan berbuka pun beli je kat bazaar putrajaya..haha! malas betol nak masak ;p ok birthday cake adalah dari mommyzara'scottage :)

meh layan gambar yg x sebape ni ;)

kak fara ni ade jual macam2 jenis kek..bolehlah g kat blog dia yerh :)

PAVLOVA



suka sangat wat muka cenggitu..haih!





erm bagi saya dan husband, whipping cream dia terlebih lah..so yg bahagian kek tu x rasa sangat..huhu

 happy birthday hubby! :)

hehe itu ajelah nak diceritakan..nanti2lah lagi saya update lagi kalo ade bende yang best2..kalaulah ye..hehe..
selamat berpuasa!! :)

ILAL LIQA'


Monday, August 6, 2012

~DUGAAN~

ASSALAMUALAIKUM

Salam Ramadhan semua..first entry di bulan puasa ni..agak terlambat gaklah nak wish kan..hehe..harap jangan ada yang ponteng puasa EXCEPT! kaum hawa..pepaham ajelah yer.. ;p

ok ni nak cite cket dugaan2 bulan puasa yang dah terjadi pada sy dan suami pada tahun ini(ayat mesti kene skema!)..1st dugaan kami untuk dapatkan cahayamata masih belum ada lagi,tapi tu takpelah.Rezeki ALLAH akan ada bila2 masa saje kan..boleh usaha lagi..hehe..

2nd dugaan kereta comelku naza suria yang problem kat drive shell(x taulah betul ke x ejaannya,da husband yg bgtau cenggitu)..kat tayar dua2 belah depan..bila drive kereta,akan rase bergegar bila bawak dlm 0-70km/j..lpastu baru rase ok..sebelah je anggaran kos rm3rat+..huhu..maknenye kene sediakan rm7rat camtulah untuk repair dua2 skali :(

3rd dugaan rumah sewa kami yang dilanda banjir malam sabtu hari tu! tapi bukan semua kene air..kat ruang makan n bilik tidur aje TAPI! bilik tidur kami paling teruk coz air bertakung sampai buku lali! huhu..ni semua disebabkan tangki air bocor..dan melimpahkan kat atas siling..terkejut gila kami coz siang tu kami xde kat umah..g berbuka kat umah mak husband..balik malam tu je da terdengar bunyi air melimpah..sampai nk dekat kul 1 jugaklah bersihkan semua..pagi ahad tu plak siling kat tempat bocor tu jatuh! aduhai 1 musibah lagi! nasibla dapat suami yg x cepat marah..tapi aku lak yg asik membebel..hehe..rumah ni baru je lagi siap..x sampai pun 3 tahun..kami duduk lak x sampai pun 2 tahun,tp da mcm2 yg rosak..dugaan betul..sabar..sabar..

masa ni air masih lagi menitik..lantai masih lagi basah..siling plak jatuh..


ni la rupanya bila siling tu da jatuh..huhu..masak2!

Dugaan tu akan datang kat kita bila2 masa je..tak kira tempat n waktu..cuma kene sedia mental n fizikal..Alhamdulillah aku dikurniakan suami yg leh tahan sabar perangainya..jadi aku yang kurang sabar ni kenelah ikut rentak dia..nasib jgaklah ni bukan umah kami beli,hanya umah sewa..yang paling pening kepala,mestilah owner umah kan..kitorang boleh rilex lg cuma rase cuak tu memang ade..takut2 tangki air tu plak yg jatuh! huhu janganlah ye! tunggu kitorang pindah umah baru dlu..nak jatuh tu,jatuhlah! hahaha!

iklan jap~~
FREE POSTAGE untuk produk Catalyst still lg valid sampai habis Ramadhan..jom grab mane yg anda berkenan..nak kulit cantik kenelah spend cket duit tu..bukan mahal sgt pun :)