Tuesday, March 29, 2011

RENUNGAN BERSAMA

Assalamulaikum semua..harini nk cite 1 bende..baru je td jenguk blog WHITEY MOMY.. akak ni wat templete design utk blog..design die kiut2 n cantik2 belaka..korang patut tgk yer..n terpandang satu entry die yg menyentuh hati kolbu den nih! sesape yg bace mesti akan rase nk nangis punye! sambil thn air mata, aku ucapkan "Syukur,Alhamdulillah"..erm nk tau sebab ape?..die ade bace post kak WARDINA SAFFIYAH, ye adik2,kakak2,abg2,pakcik2,atuk2 dan nenek2 sekalian,kakwardina pelakon tu post kt fanpage die mengenai life die n aku terpanggil utk paste kan kt cni..korang bace n hayatilah..SEJUKNYA PERUT DIE MENGANDUNGKAN ANAK2 DIE..ALHAMDULILLAH..



p/s : ignore typo error by kakwardina yerh..aku malas nk betolkan..
       nmpk cket mmg die yg type.kan3?! hehe



@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

 
Dear Mama, Ummi, Mum,  Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah -  bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATAMT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal -  DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because  the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

** i took that picture of Amna praying from my table, dia sendiri bangun solat Isyak...without even bothering me..berbunga hati seorang ibu....




@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


cemane? berair x mata tu? kalo x tu, herm xtaulah aku nk ckp ape lagi..huhu..mesti semua ibu kt lua tu nk anak mcm ni kan?taat pada ibu bapa dan SEMESTINYA taat pada perintah ALLAH jugak..see! kecik2 lagi da tau solat sendri tanpa disuruh..ALHAMDULILLAH..moga bile aku ade anak nanti,harapnye die pun jd mcm anak kak wardina nie..AMIN RABBAL ALAMIN


Friday, March 18, 2011

VCO BEST!

salam semua..
sy nk mintak maaf kat cni..
kak cpm honey nurhaliza,aizul marcello n irine nadia marcello bukan agent vco yeh..
dorang DISTRIBUTOR vco..
huhu sy mintak maaf byk2..







assalamualaikum..topic kali ni(ceh! da mcm wat speech la plak..ahaks!) mengenai VCO ..atau nama penuhnye Virgin Coconut Oil..ok dipendekkan cite aku dpt info psl produk ni via Aizul Marcello ..my gambargrapher mase wedding aku aritu..die pm fb aku n kenalkan aku ngan produk ni..mule2 mcm ragu2 nk try coz byk da produk aku gune,tp x berkesan sgt..n yg plg aku curious hargenye yg x bape mahal(haha! sorry aizul!)..bukan nk berlagak,tp da byk gune produk len yg leh thn gakla arge die tp alahaiiii!!!..hasil ya adooo!!!..tp tiba2 ati ni tergerak nk try gak..so aku pon pm lah kakak die, CPM Honey Nurhaliza..coz kakak die agent produk nih..sebelum tu pnjg lebar gaklah aizul bgtau manfaat vco ni..disambung pula ngan kakak nye lak..lagi aku rase nk try sgt2..

so tanggal 31 Jan 2011(fuhh! aku igt tarikh tu beb!! haha!) aku pun start la gune..n part plg best soft gel ni leh gune kt muka..sapu kt muka bile time nk tdo n biakan..hasilnye pagi sok kulit muka lebih lembut beb! wa ckp sama lu! x tipu punye! jerawat yg nk tumbuh pun terus x jadi..perubahan plg ketara kt idung aku lah(alamak! segan benonye nk cite! huhu)..aku ni ade mslh bintik2 kecik kt idung..klo pakai makeup mmg nmpk sgt2..tp bile gune vco..tadaa!! da makin kurang..I LIKEE!! I LIKEEE!!! pegang idung da x rase bintik2 tu daa!! hehe..beta amat sukekannyeeeeee!!! so sesape rase nk try produk ni,jgn malu2 jgn segan2 leh contact kak cpm kt fb die CPM Honey Nurhaliza or adik die Irine Nadia Marcello .. dorang nie agent plg aktif..thanx a lot kak cpm!! thanx aizul!! dorang tiga orang nie siblings plg best :)

so end of the day..dont judge a cheap product easily ok! harge die semua org mampu beli..dari beli produk yg mahal nk mampoooos tp xde kesan..korang jgn risau..produk ni halal dan sah dr segi umdang2 k :)


hehe nie lah hasil die..muka nmpk lbh licin!!! hehehehe

yg ni lak my full pic afer married..herm ade beza x? yg pasti berat bdn sulaa naik loooo!! hehehe



korang trylah..

mesti puas ati nyerrrr!!

till dis time, c ya!

Wednesday, March 16, 2011

belacan n paku

SALAM..entry kali ni pasal BELACAN DAN PAKU..ha! maybe or maybe not korang pernah denga n tgk mereka ni kan?..tp 1st time tgk video dorang,serius s**********t kagum sgt denga dorang ckp melayu! xde langsung selit english dlm perbualan dorang..even ade salah tp at least they try rite?ceh! aku lak yg speaking london!! hahaha!!!!..KORANG KENE TGK VIDEO2 DORANG K! so marvellous! tabik spring lah kt dorang..belacan dan paku..herm wonder where they learned how to speak malay..maybe dpt jumpe dorang ke nanti..n leh speaking2 ngan dorang kan3??!..haha!! btw,keep it up guys! korang mmg best n teruskanlah ye berbahasa melayu *heeeee*.....


hehe korang tgkla aksi dorang ni..lawak2! but sometimes irritating pun ader gak..duuhhhh! who give a damn rite guys?!!! hehehehe...n many more in you tube..check it out! *wink*

lastly,

ko hader???

hahahaaha!!!

Sunday, March 6, 2011

BABY OH BABY

herm..sebenarnye ati nie ade rase sedih cket bile bace blog kwn2 yg tgh pregnant/akan pregnant n ada yg da nk masuk anak 2nd..AKU?? blom ade rezki lg..tu lah ayat yg slalu kua..slalu pujuk hati..'takpelah kau kn baru je kawen 3 bln,honeymoon puas2 dlu,baru ade baby nti kot..' huhu,,badan hai badan...

sape yg x nak ade anak? ckp?!!! bukan manusia la tu..watpe kawen tp x nak ade zuriat..btol x?..
usaha kan tangga kejayaan.hehe..GO HUBBY GO!! ;p



                      insyaallah rezeki kau x lame lg,faizura..





Thursday, March 3, 2011

my work place

SALAM semua..entry kali nih mengenai tempat keje aku skang..beno nye xde idea nk letak entry ape..huhu..
erm semua da sedia maklum(yeke semua?haha) aku da benti dari airasia..da 2 bulan aku keje kt tmpt baru ni..kt PUTRAJAYA dan kat BAHAGIAN PINJAMAN PERUMAHAN..ape yg dpt aku sampaikan,mmg selesa sgt2 lah dr tmpt keje lama coz aku ade meja sendri,peralatan sendri..keje duduk je ngadap komp dr kul 8 sampaila kul 5..huhu..but amatla berbaloi ngan gaji yg di bagi kan..hehe..ha! jgn ditanye gajiku bape ye..amatlah rahsie!!! hehe..

kat cni semua fasaliti ade..cafe,library,pantry,n mcm2 lagilah..tp tu biasela kan kt semua tmpat ade kan..hehe.
keje aku amek file,sediakan baucer and pastu anta ke pegawai..then wat bende yg sama lg..tiap2 ari..
jgn tanye link nk senang dpt pinjaman ni ye..coz bukan di bwh kuasa aku..huhu..juz klik je kt website perumahan tu n korang akan tau bape limit korang leh wat pinjaman(psss! utk gov.staff aje yerh!)


inilah die tmpat keje ku..(dengan tone:BANGGA!  ke?)

oklah tu je pasal keje aku ni..bukan best pon kan..huhu..wat nyomak kan space cni aje..haha!

till then..majulah pinjaman perumahan untuk negara! YEAYY!!  ;p