Thursday, April 19, 2012

PERCUTIAN IDAMAN

ASSALAMUALAIKUM

harap korang sihat walafiatlah hendaknya yeh..aku sihat gak..makinnnn sihatt! haha!! ape maknenye?? berat badan yang makin bertambah..makn dan makin..huhu..tapi Alhamdulillah dari dulu aku ni kurus sangat..sampai ada yang cakap 'NI KALAU ANGIN TIUP,MESTI MELAYANG KAU NIH!' aduhaii teruk tul statement tu..tapi SEKARANG TIDAK LAGI! yang dah lama tak jumpa aku,mesti akan cakap 'FAIZURA KE NI? ALAHAI DA GOMOK..'HA BARULA OK SKANG..KALO X KURUS BEBENO!'..'DA LEH SAING NGAN LAKI KO DA NI..BARU SEPADAN'..'kihkihkih takmola saing ngan dia..nak sedang2 aje..hehe..pada yang kurus sgt tu,nikahla cepat2..gerenti otomatik badan akan naik punye!! bergantung pada metabolisme badan gak yerh..kalo da baka kocik je..memang susahla nak naik kot :p

sebenarnye takde tajuk specific nak diceritakan coz da tak tau nak cerita pe dah..erm kang cite pasal VCO,korang bosan lak kan..da ramai yang tau produk ni..so tamaulah cita panjang pasal tu dah..oh ye! tiba2 ilham datang! TINGGG! 

lokasi percutian yang anda idamkan

hehe mesti korang da terbayang-bayang lokasi idaman kan? ada yang suka tempat tinggi,ada suka tempat sejuk,ada yang suka pulau dan macam-lagi lah! dan bagi diri aku sendiri,aku paling suka kat PULAU!!! kenapa?? sebab aku suka tengok laut yang biru jernih bak mutiara..ceh! ayat! hehe..tapi betul! memang aku suka tengok sangat2 air laut yang jernih macam tu..rasa tenang je hati..salah satu pulau yang aku pernah aku pergi ialah PULAU LANGKAWI dan PULAU PERHENTIAN..tapi aku paling suka PULAU PERHENTIAN sebab kat sana bukan untuk ber shopping sakan tapi lebih kpd relaxing and enjoy the sea view :) ye betol! kalau PULAU LANGKAWI lak memang best lah shopping lahi-lagi coklat,pinggan mangkuk..sane kan DUTY FREE ISLAND..laut dia pun cantik tapi takleh nak tanding ngan PULAU PERHENTIAN hehe..PULAU PERHENTIAN korang boleh sea diving,snorkelling(ni serius aku suka sgt!!),tengok jerung(seramss!!)..tapi time tengok jerung tu aku x turun pun laut..dok atas boat je sebab takut sangat..hehe..PULAU LANGKAWI aktiviti macam island hoping (mean-akan dibawa naik boat penuhkan ramai2 pastu bawak gi tengok pulau2 berdekatan dan gi tasik dayang bunting)..so sesapa belom lagi pergi..bolehla plan ke tempat2 yang dicadangkan itu..hehe..yang penting,aku memang nak gi lagi PULAU PERHENTIAN!! huhu

                                                              PULAU PERHENTIAN




serius cantik sangat dan jernih sangat air laut kat PULAU PERHENTIAN ni



PULAU LANGKAWI






Tasik Dayang Bunting


Tempat untuk shopping coklat dan lain2..murah! murah!


Inilah sebab mengapa tasik ni dikatakan DAYANG BUNTING(lihat lengkuk merah tu)
Macam rupa perempuan mengandung kan?

oklah ni aje nak kongsi kat korang..so apa percutian idaman anda? cewahh! ;)

ILAL LIQA'

Sunday, April 8, 2012

HANYA TUHAN YANG TAHU

ASSALAMUALAIKUM

Apa khabar korang? dah lama rasanya tak menulis kat sini..sedangkan da macam2 terjadi kat diri ni mcm entri yg lepas :) cuma kadang-kadang tu mood nak berblog tu dah kurang.tapi selalu jeles bila baca blog2 orang lain.selalu dorang update.macam-macam cerita laktu..huhu..sekarang ni mood saya dah berubah haluan sikit(ceh!)..Insyaallah akan update benda-banda yang dapat memberi perkongsian pengalaman atau teladan atau ilmu untuk kita semua..hidup ni kan tak lama,kita sendiri tak tahu bila ajal akan datang..maybe kejap lagi.maybe besok,lusa,tulat?? semua kerja ALLAH..rasa takut tu memang ada..lagi-lagi diri sendiri ni tak cukup lagi ilmu nak dibawa ke alam sana nanti..huhu..harap-harap ALLAH dapat beri sedikit masa lagi untuk aku berubah ke arah yang lebih baik..

Bukan nak cakap diri aku ni BAGUS/BAIK/ALIM..tapi sampai bila kita nak hidup seperti orang yang buta agama?takda ilmu Islam?ya,aku sendiri akui aku pun tak tahu,tak lengkap lagi semua tu..tapi aku nak cuba dapatkan..cuba untuk berubah..dan aku ingin lihat kawan-kawan aku pun berubah..kita sama-sama cari keredhaan ALLAH S.W.T..cari kesempurnaan walaupun kita semua memang tak akan sempurna..tapi biarlah kita nampak sempurna di mata ALLAH..tapi kalau dah taknak terima nasihat/teguran,aku sendiri pun dah tak leh buat apa..hanya doa yang dapat aku iringkan untuk kalian..aku tak akan pernah dendam/marah..sebab tu sifat syaitan..untuk sesatkan kita..untuk lihat kita semua bergaduh/berpecah..aku hanya dapat bersabar..moga ALLAH beri petunjuk dan hidayah-NYA untuk kita semua..Insyaallah..apa pun,aku tetap sayang sahabat2ku..

Aku bukan emo,ape lagi nak menujuk-nunjuk..hanya nak berkongsi ilmu..dan kalau aku sendiri buat salah,aku bersedia untuk ditegur,dibetulkan..asalkan janganlah sampai diaibkan..“Sesiapa yang menutup aib saudara muslimnya maka Allah akan menutup aibnya di akhirat” (HR. at-Tirmidzi dan disahihkan oleh Al-Albani)

aku harap janganlah diri ni jadi macam dulu..aku sendiri dulu suka suki je nak marah orang..pastu suka assume sedangkan tak tahu lagi sifat orang tu macammana..sekarang ni Alhamdulillah dah berubah sket,Insyaallah..cuma aku paling pantang kalau orang dah wat salah tapi x reti nak minta maaf..kalu sekali,boleh diterima..kalau dah berkali2,memang panas! Tapi Insyaallah aku cuba bersabar..Istiqomah faizura..korang-korang tolong tegur kalau aku salah ok!

Paling penting,tolong jangan ingatkan orang tu akan dirinya yang sudah lepas..jahatkah dia,jahikah dia..tu antara dia dengan ALLAH..jangan hina dia..kita takda hak langsung..hak kita hanya menegur secara baik..dengan lemah lembut..diri dia yang lepas tu adalah kenangan dan jangan ungkit langsung..kita sendiri tak suka kalau orang asyik bercakap keburukan kita yang dulu kepada orang lain kan?sedangkan kita dah berubah..tolong ye kawan2..

Aku bukan ustazah..aku hanya niat untuk mengingati diri sendri supaya tidak berubah ke arah yang lebih buruk..hanya untuk berkongsi..kalau ada salah,aku mintak maaf banyak-banyak..

ILAL LIQA'